تولید لباس یک عملیات برنامه ریزی شده است که شامل یک سری مراحل از جمله الگو، علامت گذاری چیدمان، برش، دوخت، بررسی، تکمیل، پرس و بسته بندی است. منابع خام، پارچهها و هر الیافی از طریق این فرآیند به کالاهای نهایی تبدیل میشوند. اگر مرحله آماده سازی مواد در مرحله پیش تولید به درستی انجام نشود، پیشبرد مراحل تولید پوشاک با دشواری همراه خواهد بود. با داشتن آشنایی با مراحل تولید لباس میتوان آسانتر لباسهایی را با کیفیت و استاندارد تولید و در صورت امکان کارگاه تولیدی تاسیس کرد.
مراحل تولید پوشاک
برای آشنایی با مراحل تولید لباس، گامهای اساس تولید به دو دسته تقسیم بندی شده که شامل:
1. پیش تولید
خرید پارچه مناسب، الگوسازی یا خرید الگوهای آماده، تهیه دکمه، نخ و ملزومات لباس و طراحی نمونه همه بخشهای فرآیند پیش تولید هستند.
2. تولید
فعالیتهای تولیدی در کارگاههای تولیدی توسط تیم برنامه ریزی انجام و مدیریت میشود. برای ضمانت کیفیت و تکمیل به موقع سفارش، این تیم عملیات مربوط به فرآیند مراحل تولید را پیگیری و بررسی میکنند. تولید کننده لباس سفارشی باید یک تقویم زمانی و عملی برای برنامه ریزی و مدیریت تولید داشته باشد. فرآیند تولید باید از قبل برای هر فعالیت و مرحله تولید لباس برنامه ریزی کرده و ترتیبی سنجیده باشد.
مرحله اول) تهیه مواد اولیه تولید لباس
مرحله اول برای آشنایی با مراحل تولید لباس، تهیه مواد و هزینه پوشاک بوده که با توجه به نوع تولید متفاوت است؛ به عنوان مثال برای تولید پیراهن آستین بلند مردانه، به پارچه، دکمه، یقه و سایر مواردی نیاز است. جنس پیراهن باید طبق سلیقه مشتری یا نظر کارفرما تهیه شود؛ بنابراین به طور کلی برای تولید هر لباسی در مرحله اول باید تهیه ملزومات انجام کار و پارچه صورت گیرد.
بعد از خرید پارچه، لوازم جانبی، نخهای خیاطی و سایر مواد مورد نیاز برای تولید و سپس انجام بازرسی انجام میشود. بازرسی اولیه کالاها عموماً برای بررسی کیفیت مواد و درجه بندی است.
مرحله دوم) آماده سازی الگوی لباس
در فرآیند تولید لباس، الگوی برش مورد نیاز است. الگوهای مورد استفاده در تولید لباس سایز بندی شده و از اجزای کلی لباس تشکیل شده است. آماده سازی قالب به تجربه و تخصص نیاز دارد. معمولاً الگوها روی مقوا یا شابلونهایی اجرا میشوند که استقامت لازم را دارند تا بتوان از این نقوش در چند مرحله استفاده کرد. الگوی برش تاثیر زیادی در کیفیت یک لباس دارد.
پس از طراحی الگو برای برش، در این مرحله چیدمان کلی پارچه باید به گونهای انجام شود که کمترین میزان ضایعات پارچه را در حین برش داشته باشد.
مرحله سوم) برش از روی الگو
در ادامه آشنایی با مراحل تولید لباس به مرحله برش میرسیم. برای برش از روی الگو، باید متخصصان این حرفه آن را انجام دهند، زیرا میدانند نحوه صحیح برش دادن چگونه است. این فرد برش دهنده پس از پهن کردن پارچه و روی هم چیدن لایههای پارچه، با قیچی مخصوص آنها را طبق الگو برش میدهد. برش باید با دقت بالا و حساسیت زیاد انجام شود تا کمترین هدر رفت پارچه را داشته باشد. برشها انواع مختلفی دارند مانند برش با قیچی صنعتی یا برش لیزری که با توجه به نوع تولید متفاوت است.به طور کلی، برش اولین فرآیند اصلی تولید پوشاک است. برش پارچهها، آسترها و سایر قسمتهای مربوط به قطعات لباس، مطابق با الزامات طراحی شده در الگو، چیدمان و علامتگذاریها است؛ در حین برش باید به محل قرارگیری دکمهها، یقه، جیب، زیپ و… توجه داشت؛ نباید با برش از روی بی دقتی و حواس پرتی، به پارچه آسیب رساند و آن را معیوب کرد.
مرحله چهارم) ساماندهی و دوخت اولیه
اجزای برش خورده پس از سازماندهی، باید در کنار هم چیده شوند. در این مرحله فرد اجزای مربوطه لباس را برای سرعت بخشیدن به فرآیند دوخت و دوز سازماندهی میکند. در واقع در حین پیشبرد مراحل تولید لباس معمولا پس از اتمام برش پارچه، قبل از دوخت نهایی و اصلی، مرحله دوخت اولیه انجام میشود. در این مرحله خیاطها قسمت های برش خورده پارچه را کنار هم گذاشته و برای دوختها یک زیر پایه ایجاد میکنند. مثلا لبههای پارچه در کنار هم قرار گرفته و به هم دوخته میشوند. علاوه بر این، کارهای مختلفی مانند گلدوزی یا چاپ روی پارچه نیز در مرحله اولیه دوخت انجام میشود.
مرحله پنجم) سازماندهی مجدد در وسط کار
در ادامه آشنایی با مراحل تولید لباس، بهتر است به این نکته اشاره کنیم که اگر کار تولید در کارگاه تولیدی انجام شود، کارفرما باید وارد عمل شده و اجزای اصلی را بررسی و دوختهای اولیه را تایید کند؛ پس از تایید تکه های دوخته شده توسط افراد از محلهای مخصوص جمع آوری میشود و در حین کار در اختیار خیاطها یا ماشینآلات قرار میگیرد.
مرحله ششم) دوخت های اصلی و نهایی
در مراحل بعدی اجزای برش خورده و دوختهای پایه در کنار هم قرار میگیرند و دوختهای اصلی و نهایی انجام میشود و در انتها یک لباس تقریباً آماده ظاهر میشود و فرآیند مراحل تولید لباس در قسمت دوخت تقریباً به پایان میرسد.
بهتر است بدانید که دوخت یک فرآیند بسیار فنی و مهم در تولید پوشاک به حساب میآید. این فرآیند تکههای مختلف لباس را از طریق دوخت نهایی به هم مرتبط میکند. دوخت هر لباسی با توجه به سبک آن متفاوت است؛ بنابراین نحوه سازماندهی فرآیند دوخت و انتخاب نوع دوزندگی، نوع نخ، تجهیزات ماشین و ابزار بسیار مهم است.
مرحله هفتم) بازنگری و عملیات نهایی وسط کارها
در صورتی که لباس در کارگاه تولیدی تهیه شود، باید در این مرحله عملکرد وسط کارها توسط کارفرما مورد بررسی قرار گیرد. در این مرحله عملیات نهایی بر روی لباسی که دوخت آن توسط وسط کار به پایان رسیده انجام میشود و پس از بررسی و رفع عیوب، دسته بندی و به قسمت بخار منتقل میشود.
مرحله هشتم) اتوی لباس
پس از اینکه لباس دوخته شد، برای رسیدن به شکل ایدهآل و زیبایی ظاهری آن را لازم است اتو شود. اتوی لباس شیوههای مختلفی دارد؛ به عنوان مثال اتو زدن به صورت پرس، با بخار، اتو روی مانکن و… . در انتهای این مرحله چروکهای لباس با دمای مناسب برطرف شده و لباس تقریبا آماده استفاده است.
مرحله نهم) تحویل و بسته بندی لباس
پس از اتوی لباس، مراحل تولید پایان پیدا میکند و میتوان لباس را به مشتری تحویل داد. اگر پوشاک در کارگاه تولیدی تهیه شود، در این مرحله نهایی باید بسته بندی، افزودن بروشور و مارک تولیدی و … انجام بگیرد؛ مبحث آشنایی با مراحل تولید لباس، در این مرحله به پایان رسیده و پوشاک تولید شده قابل فروش خواهد بود.
اهمیت آشنایی با مراحل تولید لباس
لباس یکی از مهمترین ملزومات زندگی است. علاوه بر ویژگی پوشانندگی، لباس به افراد ظاهری زیبا، منحصر به فرد داده و باعث افزایش اعتماد به نفس میشود؛ به همین خاطر امروزه نیاز افراد به خرید لباس زیاد شده و همین مورد باعث افزایش تقاضا و اهمیت تولید بیشتر لباس شده است. آشنایی با مراحل تولید لباس به شما این امکان را میدهد که بتوانید برای خود لباس بدوزید یا یک کارگاه تولیدی برای کسب درآمد بیشتر راه اندازی کنید.